Radyografik Muayene Nedir
Radyografik Test; Malzemelerin iç yapılarında meydana gelen süreksizliklerin tesipt edilmesi için kullanılan en temel ve en çok kullanılan test tekniğidir.
Radyografik Test; Malzemelerin iç yapılarında meydana gelen süreksizliklerin tesipt edilmesi için kullanılan en temel ve en çok kullanılan test tekniğidir. Test parçasının üzerine bir ışın kaynağından (X-ray yada Gama-ray) yollanan ışınların malzeme içinden geçerek test parçasının arkasına yerleştirilmiş film üzerinde görüntü oluşturması tekniğidir.
Radyografik test yönteminde nüfuz edici kısa boylu radyasyon dalgaları kullanılır. Kontrol edilecek olan malzeme içindeki yoğunluk farkları sayesinde hata tespitleri yapılır. Malzeme içindeki yapı bozuklukları / süreksizlikler nedeniyle farklı miktarda soğrulan ışınların yansımalarında farklı görüntüler oluşur. Gerçekte film üzerine yansıyan görüntü, malzemeden geçen ışının yarattığı gölge görüntüsüdür.
Metalik veya metalik olmayan bütün malzemelerde beklenen hacimsel ve yüzey hataların tespitinde kullanılabilir. Döküm ve dövme gibi ana malzeme veya kaynak dikişlerinin kontrol edildiği iki temel kısıma ayırabiliriz. Malzeme analizinde çekinti, gaz ve curuf gibi indikasyonlar araştırılırken kaynak kısmında ise birleşme noksanlığı, yetersiz nüfuziyet, curuf, gözenek ve diğer süreksizlikler saptanabilir.
Genellikle kullanılan cihazlar;
1 Ir-192
2 Se-75
3 X-Ray
#rt
#radyografikmuayene
#radyografi
#rks